Alles over tegels: legverbanden

marbles-white—terrazzo-beton-black-badkamer

15 oktober '21

Alles over tegels: legverbanden

Het leuke aan tegels is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Met alle verschillende soorten en maten die verkrijgbaar zijn kun jij jouw woonvloer, keuken of badkamer perfect aan laten sluiten op jouw woonstijl.

Niet alleen het aanbod is de afgelopen jaren enorm veel gevarieerder geworden, ook worden we steeds creatiever! Steeds vaker worden er speelse legverbanden gebruikt om ruimtes helemaal tot hun recht te laten komen. In dit artikel vertellen wij jou alles over de verschillende legverbanden.

Kruisverband

Kruisverband is wanneer de tegels recht naast en recht boven elkaar gezet worden. De voegen vormen dan een kruisvorm. Deze methode is nog altijd populair, vanwege de rustige uitstraling.

Foto: Porcelanosa

Halfsteenverband

Het halfsteenverband herken je ongetwijfeld van buitenmuren. Het halfsteenverband kenmerkt zich met het feit dat de tweede rij exact een half steentje opgeschoven is ten opzichte van de eerste rij. Deze techniek kun je ook prima op tegels toepassen voor een stoere, unieke look.

Foto: originalmissiontile.com

Diagonaalverband

Draai het halfsteenverband 45 graden en voilá, daar ontstaat het diagonaalverband. De rijen lopen in diagonale lijnen van grond tot plafond.

Foto: opun.co.uk

Wildverband

Wildverband heeft op het eerste oog wel wat weg van halfsteenverband. Toch is er een groot verschil. Waar de tegels bij halfsteenverband altijd precies een half steentje naar links wordt geplaatst ten opzichte van de onderliggende rij, is wildverband… wild. Bij dit verband wordt de tegel willekeuriger ‘opgeschoven’ ten opzichte van de onderliggende rij om een speels en uniek effect te creëren. Ook hebben de tegels bij wildverband soms verschillende afmetingen.

 

Visgraatverband

Al geruime tijd is visgraat een enorme trend, dus je hebt er vast wel van gehoord. Maar wist je ook dat bij visgraat áltijd de punt naar boven of onder wijst? Wijst de punt naar links of rechts, dan heet dit keperverband.

Foto: Aparici