Alles over apparatuur: kookplaten

Alles over apparatuur: kookplaten

Op zoek naar een nieuwe kookplaat? Dan is het goed om uit te zoeken wat het beste bij jou past. Ten opzichte van vroeger is er veel veranderd in de wereld van kookplaten. Dat betekent dat er altijd een kookplaat is die perfect aansluit bij jouw wensen. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van jouw nieuwe kookplaat? Wij vertellen het.

Gas, elektrisch of een combi?

Kook jij het liefst op gas, kook je liever elektrisch of wil je graag een kookplaat die in beide opties voorziet? Als je deze keuze hebt gemaakt, wordt de zoektocht al een stuk eenvoudiger. Wij hebben de voordelen en nadelen van elektrisch koken en koken op gas voor jou op een rijtje gezet.

De voordelen van koken op gas:

 • De aanschaf van gaskookplaten is over het algemeen voordeliger dan een elektrische kookplaat.
 • Koken op gas is momenteel goedkoper dan koken op elektra. (Let wel; in de toekomst zal koken op gas waarschijnlijk duurder worden dan elektriciteit: Volgens de Consumentenbond zullen de kosten in 2030 ca. €33 per jaar bedragen als je kookt op gas en €29 per jaar als je kookt op elektra.)
 • Een gas kookplaat is eenvoudig aan te sluiten als er een gasaansluiting in de keuken aanwezig is. Je zult geen Perilex stopcontact en extra kookgroep nodig hebben. Dit heb je wel nodig als je van gas overstapt op elektrisch koken.
 • Voor koken op gas zijn alle pannen geschikt. Bij elektrisch koken heb je soms speciale pannen nodig.

De nadelen van koken op gas:

 • Gaskookplaten zijn niet eenvoudig schoon te houden.
 • Gasloos wonen is de toekomst. Lees meer over gasloos wonen.
  Dit betekent onder andere dat vrijwel alle nieuwbouwwoningen tegenwoordig niet meer worden voorzien van een gasaansluiting.
 • Koken op gas is onveiliger dan elektrisch koken.

De voordelen van zowel koken op gas als elektriciteit ervaren? Dat kan met een combinatie kookplaat. (Foto: SieMatic)

Ons advies: Kies voor elektrisch

De voordelen van elektrisch koken

 • Een elektrische kookplaat past bij de toekomst van gasloos wonen.
 • Elektrisch koken is veiliger dan koken op gas, je hebt immers geen open vuur.
 • Elektrisch koken is efficiënter. Je hebt aanzienlijk minder warmte verlies.
 • Elektrische kookplaten zijn eenvoudig schoon te maken en dragen daarmee bij aan een hygiënische kookomgeving.

En de nadelen

 • Elektrische kookstellen zijn doorgaans duurder in de aanschaf dan gasstellen.
 • Bij overstap van koken op gas naar elektrisch koken heb je doorgaans een extra stroomgroep en Perilex stopcontact nodig.
 • Koken op elektriciteit is momenteel duurder dan koken op gas. Let wel; dit zal in de toekomst waarschijnlijk veranderen.

Kies voor elektrisch

Hoewel zowel gaskookplaten als elektrische kookplaten komen met voor- en nadelen, zijn meeste voordelen van koken op gas voornamelijk op de korte termijn voelbaar. Als je momenteel op gas kookt is een elektrische kookplaat een grote investering, maar jouw keuken is wel klaar voor de toekomst en je bent van alle gemakken voorzien die elektrische kookplaten te bieden hebben. Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht? Dan wordt deze hoogstwaarschijnlijk zelfs niet voorzien van een gasaansluiting. In dat geval heb je alleen de keuze voor elektrisch.

Hoewel zowel gaskookplaten als elektrische kookplaten komen met voor- en nadelen, zijn meeste voordelen van koken op gas voornamelijk op de korte termijn voelbaar.

Inductiekookplaat met afzuiging. (Foto: Nobilia)

Elektrisch koken: Inductie of keramisch?

Kies je voor elektrisch? Dan is het goed je in te lezen over de verschillende soorten elektrische kookplaten. Er zijn drie types: De klassieke elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Omdat de klassieke elektrische kookplaat achterhaald is, gaan we in dit artikel alleen dieper in op de overige twee soorten.

De voordelen van inductie ten opzichte van keramisch:

 • Een inductiekookplaat is efficiënter dan een keramische plaat. Alleen de oppervlakte waar de pan op staat wordt verhit. Bij een keramische plaat wordt de gehele kookzone verhit.
 • De inductieplaat warmt sneller op en koelt sneller af dan de keramische plaat.
 • Koken op inductie is veilig; de kookzones kunnen alleen aan als er een pan op staat en gaan automatisch uit als je de pan verwijdert.

En de nadelen:

 • Inductiekookplaten zijn duurder in aanschaf dan keramische kookplaten.

Conclusie:

De inductiekookplaat heeft verreweg de meeste voordelen van alle soorten kookplaten. Het enige nadeel is dat het de grootste investering met zich meebrengt. Ondanks dat adviseren wij zeker de inductiekookplaat vanwege alle voordelen die het oplevert op de lange termijn.

Weet jij ondertussen welke plaat het beste bij jou past? Succes met jouw zoektocht naar de perfecte kookplaat.

 

Gerelateerde artikelen:

Maatregelen Covid-19

December 20 '21
Lees meer

5 badkamerbestendige planten

November 5 '21
Lees meer

Maak jouw afspraak!

De studio's zijn zonder afspraak te bezoeken (m.u.v. Qoqon Deventer). Laat je inspireren door ons verrassende assortiment! Wil jij advies van één van onze keuken- of sanitairexperts? Dan raden wij aan een afspraak in te plannen, zodat er zeker weten iemand voor jou klaarstaat. Tot gauw!